Logo of Eötvös Loránd University

PhDIrodalomtudományi Doktori Iskola [Bölcsészettudomány]

További információ

itdi.elte.hu 

Áttekintés

Az Irodalomtudományi Doktori Iskola 2000-ben alakult meg az ELTE BTK-n, és Kenyeres Zoltán vezetésével kezdte el működését a korábbi doktori programokra és alprogramokra épülve. A bölcsészettudományok, ezen beül is az irodalomtudományok területét felölelő iskolában a 2000-es, majd a végleges 2002-es akkreditáció során a meglévő programok átalakultak, differenciálódtak, új programok létesültek, így a doktori iskola tematikája az alapításától kezdve fokozatosan bővült. A programok az irodalomtudományon belül öt fő tudományterületet ölelnek fel. Ezek a következők: Anglisztika és amerikanisztika, Germanisztika, Szlavisztika, Romanisztika, Magyar és uráli irodalomtudomány (folklór), könyvtártudomány és folklorisztika.

A doktori képzés elvégzéséve a hallgató az irodalomtudományok doktorává válik. A felvételi szóbeli meghallgatásból áll, felvételi bizottság elött. A bizottság az alábiakat vizsgálja: általános szakmai tájékozottság és elkötelezettség,saját szakterület (disszertációs téma) ismerete, disszertációs téma tudományos időszerűsége, összetettsége, a téma illeszkedése és megvalósíthatósága a doktori oktatási program keretein belül, tervezett kutatás aránya, újító mértéke, várható eredmények jelentősége, több idegen nyelv ismerete, korábbi egyetemi tanulmányi előmenetel, korábbi tudományos, illetve kutatómunka során felmutatott eredménye, felsőoktatási oktatói feladatok ellátására való alkalmasság, önálló tudományos kutatói tevékenységre való alkalmasság.

A jelentkezés beküldése előtt kérjük, vegye fel a kapcsolatot a leendő doktori program vezetőjével.
Kapcsolat:
Horváth Zsolt
horváth.zsolt@btk.elte.hu

Programstruktúra

Minimum elvárás 20 kredit/szemeszter.
Minden kurzus és konzultáció teljesítésével 10-10 kreditet lehet szerezni. Kutatási tevékenység függvényében szerezhetők további kreditek.
Az egyes programok sajátosságai a tantervben érhetőek el: www.elte.hu/file/KPR_V_A_DOKT.pdf

Karrierlehetőségek

kutatóintézetek, egyetemek, múzeumok, diplomácia, sajtó, média

Jelenleg nem lehet jelentkezni

A jelentkezési határidők az alábbiak állampolgáraira vonatkoznak: Egyesült Államok

Jelenleg nem lehet jelentkezni

A jelentkezési határidők az alábbiak állampolgáraira vonatkoznak: Egyesült Államok

Sponsor logo
Sponsor logo