További információ

metropolitan.hu/kurzus/fotografia-ba 

Áttekintés

A fotográfia képes arra, hogy egyidejűleg legyen a tényszerűség, a reális képzelet, a fikció és az álomvilág megteremtője. A szak, a specializációk, az ott kiadott feladatok és a létrejövő alkotások a fotográfiai munka ezen sokszínűségét fedik le. Megismerkedhetsz a fotográfia vizuális formanyelvével, annak analóg- és digitális technikai eszköztárával, valamint azzal, hogy ezekkel az eszközökkel hogyan tudod a véleményedet, gondolataidat képpé formálni. Érzékeny oktatói támogatással lehetőséged lesz saját képi világod kialakítására, fejlesztésére.

Olyan technikai tudással és kritikus szemlélettel gazdagítunk, ami lehetővé teszi, hogy bekapcsolódj a kreatívipari és a művészeti életbe. Ebben segítségedre lesznek a projekt alapú feladatok, a fotografikus képalkotás számtalan területén alkotó oktatói csapat, valamint a korszerű és akár szabadon is használható eszközpark és műterem.

Hisszük, hogy a hallgató központú oktatás, a nyitott, konstruktív és összetartó szakmai közösség a legjobb segítség abban, hogy a szenvedélyből szakma váljon.

Programstruktúra

Első év:

A cél a fotografikus látásmód, a vizuális nyelv és a kompozíciós ismeretek kialakítása, valamint a technikai tudás elmélyítése, az eszköz és szoftverismeret, elsősorban a műtermi fényképezés, a világítástechnika, a korszerű digitális képalkotás és utómunka, valamint az analóg technikák elsajátításán keresztül.

Második év:

A specializációkhoz kötődő alkotó gondolkodásmódról, az egyéni kreatív készségek feltárásáról szól szakelméleti, fotográfia tervezési és specializált technológiai feladatokkal.

Harmadik év:

Önálló komplex és integrált feladatok jellemzik. Éles helyzetben, a kreatívipar, a művészeti színtér valós szereplőivel együttműködésben készülő feladatokat, önálló projekteket tervezhetsz és kivitelezhetsz.

főbb témakörök:
fotográfiai tervezési ismeretek

specilaizált kreatív tervezés (alkotói, konceptuális, dokumentarista, riport, divat, portré, tárgy, épület)

műtermi világítástechnika, stúdiógyakorlat

technológiai ismeretek (nyomtatás technika, kamera nélküli fényképezés, drónfotó)

digitális technika, mesterséges intelligencia

archaikus és analóg technikák

fotográfia történet, elmélet, kritika

filozófia, vizuális kommunikáció, művészeti interpretáció

specializációk:
Nappali tagozaton:

Alkotói fotográfia: Az autonóm művészeti, képzőművészeti gondolkodásmód, az önálló véleményt és projekteket előtérbe helyező művészeti terület.

Divatfotográfia: A divatszakma és a fényképezés szimbiózisán alapuló, a művészeti látásmódot és a kreatívipari gondolkodást előtérbe helyező alkalmazott művészeti terület.

Fotóriporter: Az autonóm dokumentarista fotográfia, valamint az alkalmazott hírközlő médiaipar alapvető szimbiózisán alapuló terület.

Levelező tagozaton:

Kreatív fotográfia: A Kreatív fotográfia specializáció célja a széleskörű autonóm alkotásra és alkalmazott gyakorlati munkavégzésre egyaránt alkalmas szakemberek képzése, akik a fotográfia sajátos formanyelvének ismeretében képesek képi üzenetek, narratívák megfogalmazására a fotográfiához kapcsolódó különböző értelmezések elméleti, művészeti és kreatívipari aspektusainak figyelembevételével.

A diplomában szereplő végzettség megnevezése: fotográfus tervező



A specializációk megfelelő jelentkezőszám esetén indulnak. Ezen specializációk indítását az Egyetem nem garantálja.

Karrierlehetőségek

MIUTÁN VÉGEZTÉL NÁLUNK, elhelyezkedhetsz:

fotográfusi munkakörökben a vizuális média, reklám és divatipar különböző szakterületein

szerkesztőségekben fotóriporterként, haditudósítóként, divatfotósként

képszerkesztőként, retusőrként, archívumszerkesztőként

műtermi fotográfusként, tárgy-, portré- és enteriőrfotósként

önálló alkotóként saját fotográfiai vállalkozásban

Jelenleg nem lehet jelentkezni
Jelenleg nem lehet jelentkezni