További információ

metropolitan.hu/kurzus/designkultura-ba 

Áttekintés

Minden, ami körülvesz minket, design. Tervezett tárgyak, terek és folyamatok alakítják az életünket. A képzés a tág értelemben vett környezetünk megismeréséhez és elemzéséhez kínál ismereteket, a kortárs kultúra és társadalom jelenségeit segít megérteni.

A designkultúra tanulmányokban azonos hangsúllyal kapnak helyet az elméleti és a gyakorlati ismeretek. A hallgatók tanulnak design- és művészettörténetet, média-, design és művészetelméletet, műkritika írást, emellett tárgy- és képalkotó kurzusokon gyakorlati tudást is szereznek a művészi és tervezői munkáról. A képzés alapvető marketing és kommunikációs ismereteket is nyújt, és több kurzusban lehetőséget kínál a csapatmunka előnyeinek és kihívásainak megismerésére, művészhallgatókkal közös projektekben is. A szak elvégzése az önálló tudományos kutatásra is felkészít. Az oktatás az egyetemi campusok mellett művészeti helyszíneken, galériákban, design műhelyekbe tett látogatásokon és szakmai kirándulásokon zajlik.

A szakon végzett hallgatók jártasságot szereznek a kulturális jelenségek ismeretében és elemzésében. Tudásukat design és művészeti szervezetek, projektek és rendezvények, valamint designhoz és művészethez kapcsolódó cégek munkatársaiként hasznosíthatják. Design magazinok szakíróivá válhatnak és önálló kutatásokat végezhetnek.

Programstruktúra

a design története, elmélete, intézményi rendszere, aktuális trendjei, kihívásai
művészettörténet és művészetelmélet, különös tekintettel a legújabb irányzatokra
kreatívipari, marketing és kommunikációs ismeretek
társadalomtudományi ismeretek
kritikaírás, kiadványszerkesztés
alkotás a gyakorlatban: tárgy- és környezetkultúra, gyakorlati kurzusok, tér, forma és vizuális alkotás
online felületek kezelése, design és művészeti kommunikáció


főbb témakörök:
kortárs nemzetközi és hazai design
ökotudatos design
design kommunikáció;
kortárs művészeti trendek
kreatívipari ismeretek
designkultúra az interneten
médiaműfajok,
digitális médiafelületek
szociálisan érzékeny design
design- és művészetelmélet
fenntartható társadalom
design- és művészettörténet
design- és művészeti intézmények
műhely projektek
kritikaírás
projektmenedzsment.

specializációk:
Designblogger
A Designkultúra BA szak Designblogger specializáció képzésének célja, hogy a hallgatók a megszerzett speciális elméleti és gyakorlati tudás birtokában az online média változatos és friss műfajaiban (blog, vlog, weboldal, közösségi felületeken) legyen képesek magas szinten bemutatni és kommunikálni a kortárs nemzetközi és hazai design legkülönfélébb területein jelentkező kihívásokat, trendeket, jelentős képviselőit. A képzés egyben felkészíti a hallgatókat, hogy tanulmányaikat a Design- és művészetmenedzsment MA szakon folytathassák, ahol további ismeretekkel bővíthetik eddig megszerzett tudásukat, és szakmailag hitelesen, akár önállóan is kezdeményezőn léphessenek fel a design világában.



Specializáció-felelős: Prof. Slézia József PhD Habil.
Minimum létszám: 10
Maximum létszám: 25



Designelmélet
A Designelmélet specializáció kurzusain megszerezhető tudás a design és művészeti folyamatok mélyebb megértésére irányul, és a hallgatókat önálló kutatás elvégzésére készíti fel.
A specializáció elemzés és kutatás fókuszú képzés, melynek során a hallgatók megismerik a művészeti és design intézményrendszert. Azokat a folyamatokat, amelyek keretein belül egy művészeti vagy design produktum (termék vagy szolgáltatás) létrejön és működni tud.
A specializáció keretében a hagyományos tantermi oktatás mellett design bemutatókon, műhelyekben tartott órák is helyet kapnak. A kurzusokon teljesítendő feladatok is a kutató, elemző készség fejlesztésére irányulnak. A specializáció jól előkészíti a mesterszakos tanulmányokat. A hallgatók a képzés során biztos alapokat szereznek a művészeti menedzsment MA szak elvégzéséhez.


Specializáció vezető: Szőke Katalin mesteroktató
Minimum létszám: 10
Maximum létszám: 25



A specializációk megfelelő jelentkezőszám esetén indulnak. Ezen specializációk indítását az Egyetem nem garantálja.

Karrierlehetőségek

MIUTÁN VÉGEZTÉL NÁLUNK, elhelyezkedhetsz:

design és művészeti szakíróként a nyomtatott és az elektronikus médiában
design és művészeti galériákban, intézményekben
design és művészeti rendezvények, projektek (pl. fesztiválok) szervezőjeként
design és művészeti vállalkozásoknál elemzőként, szervezőként

Jelentkezzen most! Tanév 2024/25
Ez a felvételi időszak nem alkalmazható
Jelentkezzen most! Tanév 2024/25
Ez a felvételi időszak nem alkalmazható