További információ

bcdc.hu/..foku-kepzesek/cirkuszi-tancos-ba 

Áttekintés

A hároméves, nappali tagozatos képzés elsősorban a cirkusz világának táncos feladataira készít fel. A cirkuszi táncos sokféle táncstílusban jártas, képes az egyes műfajok stiláris és előadói minőségeinek megragadására és előadására, valamint nemcsak a földön, hanem a levegőben is táncol. Emellett nyitott arra, hogy különböző cirkuszi zsánerekben kipróbálja és fejlessze magát. Képes kreatívan hozzájárulni a rendezői–koreográfusi koncepció megvalósításához.

A szak különlegessége
A táncos kvalitás fejlesztése mellett levegőakrobatika alapokkal, ezáltal egy újabb szakmával gazdagodnak a diákok, melynek birtokában jóval nagyobb eséllyel indulhatnak útnak a nemzetközi kulturális terepen. Mindemellett lehetőségük nyílik a Fővárosi Nagycirkusz Tánckarának munkájába betekinteni, akár egy-egy előadásuk felkészülési folyamatát testközelből is követni.

Kiket várunk?
Akik táncos, tornász vagy artista alapokkal rendelkeznek és tovább akarják fejleszteni képességeiket, valamint érdeklődnek táncművész csoportok vezetése iránt és akik valódi gyakorlati lehetőségre vágynak.

Képzési területek
A legkülönbözőbb táncművészeti stílusirányzatokban való eligazodás mellett támpontokat adunk a műfaji sajátosságok felismeréséhez, valamint a szükséges technikai tudás megszerzését biztosítjuk a műfajok közti különbségek kivitelezésére. Az általános mozgástanulás, egészségmegőrzés, valamint koordináció és izolációfejlesztésén túlmenően számos táncstílus jelenik meg: klasszikus balett alapok, magyar néptánc és más népek tánckultúrája, jazztánc, divattáncok, társastáncok, revü, utcatáncok, moderntánc, kortárstánc, kontakttánc.
Alapfokú artistaképzéssel elindítjuk a diákokat a levegőben és a talajon való egyszerűbb, de mégis látványos trükkök kivitelezése felé, mint például a zsonglőrözés, a gólyalábon járás, a bungee jumping, a levegő karika, a swaypole, vagy a tissue.
Az önálló munka egyrészt a tanult anyag feldolgozásáról és gyakorlásáról szól, a másrészt teret ad a diákok saját kezdeményezéseinek. A tanév öt tanítási periódusból áll. Minden periódus végén lehetőséget kapnak a diákok arra, hogy megosszák társaikkal és a tanáraikkal az alkotásaikat.
A diskurzus modulok során gyakorlatorientált módszerekkel ismerkedünk meg a szakma történeti, esztétikai kontextusával, valamint a társművészetekkel.
A próbavezetés összetett szervezési, szociális és kommunikációs kompetenciák elsajátítását kívánja meg. A diákok a képzés során többféle alkotói módszerrel ismerkednek meg, próbákat látogatnak és ki is próbálják magukat a különböző szintű vezetői szerepekben.
A szakmai gyakorlat a Fővárosi Nagycirkusszal és más partner cirkuszokkal, színházakkal együttműködésben történik.
A tanítás-tanulás folyamata állandó párbeszédben valósul meg. A rendszeresen megtartott fórumok és a mentori támogatás az iskola és a diák eleven kapcsolatát biztosítják.

Programstruktúra

I. év:
Alapozás a különböző műfajokban, személyre szabottan.
Stílusérzék fejlesztése.
Ismerkedés a különböző cirkuszi zsánerekkel.
A test és lélek felkészítése az artista zsánerek kivitelezésére, földön és levegőben egyaránt.

II. év:
Elmélyülés és szakosodás a választott zsánerben.
A már elsajátított színpadi táncok tárházának további bővítése.

III. év:
A Fővárosi Nagycirkuszban és más partnerintézményekben eltöltött gyakorlat próbavezetőként és színpadi táncosként egyaránt, valamint a Diplomamunka készítése.

Jelentkezzen most! Tanév 2024/25
Ez a felvételi időszak nem alkalmazható
Jelentkezzen most! Tanév 2024/25
Ez a felvételi időszak nem alkalmazható
Sponsor logo
Sponsor logo