További információ

bcdc.hu/en/education/higher-education 

Áttekintés

A Cirkuszművészet BA képzés célja, hogy felkészítse azokat a tehetségeket, akik a cirkuszművészet világában szeretnék kiteljesíteni előadóművészi karrierjüket. Az oktatás során a hallgatók átfogó gyakorlati és elméleti képzésben részesülnek, amely lehetővé teszi számukra, hogy a nemzetközi porondon is megállják a helyüket különféle cirkuszi műsorokban, színházi produkciókban és egyéb eseményeken. A Cirkuszművészet szak hallgatói az artista művész, a bohóc vagy a porondmester szerepkörök közül választhatnak, elhivatottságuknak és érdeklődésüknek megfelelően.
Célunk, hogy a hároméves képzés során a hallgatók olyan gyakorlati, technikai és előadói ismereteket sajátítsanak el, amelyek lehetővé teszik számukra művészetük magas színvonalú bemutatását. Az artista művészek kész produkcióval léphetnek a színpadra, míg a bohócok a humor és az előadóművészet eszközeivel egyedi stílust alakítanak ki. A porondmesterek, mint a cirkuszi előadások fontos személyiségei, a közönség és az előadók közötti kapcsolatot teremtik meg, miközben átfogó ismeretekkel rendelkeznek a cirkusz világának minden aspektusáról. Tanulmányaik zárásaként a cirkuszművészek BA cirkuszművész diplomával a kezükben indulhatnak nemzetközi színtereken művészetüket megtestesíteni.
A képzés során nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni és csoportos munka harmóniájára, valamint a kreativitás, tudatosság és önálló alkotói tevékenység fejlesztésére. Hallgatóink nemcsak a cirkuszművészettel kapcsolatos területeken szereznek jártasságot, hanem olyan képességekre is szert tesznek, amelyek átvihetők a művészeti élet más területeire is. A képzett cirkuszművészek egy dinamikus, nemzetközi közegben dolgoznak, és képesek arra, hogy művészetükkel maradandó nyomot hagyjanak a világ porondjain.
Az alapképzés mindenki számára nyitott, aki hajlandó teljes mértékben elköteleződni, és készen áll arra, hogy a cirkuszi művészet iránti szenvedélyét maximális intenzitással kibontakoztassa.

Programstruktúra

Légtorna
Akrobatika
Ügyesség
Zsánerspecifikus gyakorlati képzés
Cirkusztörténelem
Biztonságtechnikai ismeretek
Tánc: balett, modern és kortárs technikák
Erősítés, nyújtás
Jóga
Anatómia
Művészet, Zene
Produkció készítése
Egyéni és közös gyakorlás
Kutatás
Próba
Házi bemutató
Nyilvános előadások

Karrierlehetőségek

Artista művészek
Az artista művészek számára számos karrierút áll rendelkezésre mind a tradicionális cirkuszi előadásokban, mind a kortárs színházak, fesztiválok és nemzetközi produkciók, showműsorok, televíziós műsorok világában. Gyakran dolgoznak együtt nemzetközi társulatokkal, cirkuszszínházakkal, ahol különleges technikai tudásuk, akrobatikus készségük és előadói jelenlétük elengedhetetlen része a sikernek.

Bohócok
A bohócok számára a humor és az előadóművészet egyedi kombinációja nyit meg széleskörű karrierlehetőségeket. A hagyományos cirkuszi előadások bohóc szerepe a közönséggel való közvetlen kapcsolat megteremtése. Cirkuszokban, színházi produkciókban, nemzetközi cirkuszi fesztiválokon való szereplés, saját műsorok létrehozása, gyermekprogramok, televíziós produkciók, sőt szociális vagy gyógyító bohócdoktor szerepek mind nyitottak a bohócok számára. Az interaktivitás, a kreatív humor és az improvizáció mesteri szintre emelése lehetővé teszi számukra, hogy a közönség minden korosztályával kapcsolatot teremtsenek.

Porondmesterek
A porondmesterek központi szerepet töltenek be a cirkuszi előadások lebonyolításában, irányítva a műsorok folyamatát és összekötve az egyes produkciókat a közönséggel. Az erős kommunikációs készségeik, előadói stílusuk és a cirkuszi világ átfogó ismerete révén kulcsfontosságú szereplői a cirkuszi társulatoknak. Karrierjük során lehetőségük nyílik arra, hogy vezető szerepet töltsenek be nemzetközi cirkuszi előadásokban, fesztiválokon, műsorvezetőként. A porondmesteri hivatásban elengedhetetlen a dinamikus előadásmód, a sokoldalúság és az előadások gördülékeny szervezése.

Jelenleg nem lehet jelentkezni
Jelenleg nem lehet jelentkezni
Sponsor logo
Sponsor logo