További információ

tatk.elte.hu/mesterszakok/szocialpolitika 

Áttekintés

A szociálpolitika mesterszak a Ferge Zsuzsa által alapított első magyarországi egyetemi szintű szociálpolitika szak utódja. A szociálpolitika – értelmezésünkben – olyan interdiszciplináris alkalmazott társadalomtudományi ág, melynek elsődleges célja a társadalmi szükségletekre adott társadalmi válaszok elemzése. Ezért a szociálpolitika, mint problémaorientált diszciplína és tevékenység művelése során elsősorban a szociológiai, közgazdaságtani, jogi és a szociális munkára vonatkozó ismeretek együttes alkalmazásából építkezik. A képzés célja olyan szociálpolitikai szakemberek képzése, akik megszerzett elméleti és módszertani ismereteik birtokában képesek a társadalom- és szociálpolitika területén a szakpolitika alkotásában való részvételre, az ellátórendszer működtetésében való közreműködésre, a társadalmi érdekek képviseletére, valamint a társadalom- és szociálpolitika elméleti művelésére, kutatására és oktatására. A végzettek elsősorban az államigazgatás központi szerveinél, helyi önkormányzatoknál, közigazgatási hivataloknál, nemzetközi szervezeteknél, szociális intézményekben, a non-profit és a piaci szociális szektorban, valamint vállalatoknál a humánerőforrás-menedzsment területén, az oktatásban és kutatóintézetekben helyezkedhetnek el.

Szakigazgató:
Juhász Gábor, habilitált egyetemi docens

Felvételi követelmények:
Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: a szociális munka és a
szociálpedagógia alapképzési szak. Egyéb alapszakos diplomákat egyedileg bírálunk el a teljesített kreditek alapján.

Aki nem teljes kreditérték beszámítású oklevéllel jelentkezik, annak a felveteli@tatk.elte.hu címre lehet kreditelismerési eljárásra kérvényt benyújtania úgy, hogy csatolja a felsőoktatásban elvégzett tárgyainak igazolását. (Az e-mail tárgyában és tartalmi részében is szerepeljen, hogy melyik szakra nyújt be kérvényt.)

A jelentkezőknek csatolnia kell az alapszakos diplomát és teljesítésigazolást (transcript of records) az alapképzésről eredeti nyelven. Ha az eredeti dokumentumok nem magyar vagy angol nyelven kerültek kiállításra, a dokumentumok magyar vagy angol nyelvű fordítását is csatolni szükséges.

További feltöltendő dokumentumok:

  • motivációs levél magyarul
  • teljesítésigazolás (transcript of records) a magyar előkészítő képzésről
  • a magyar előkészítő képzés sikeres lezárását igazoló nyilatkozat
  • útlevélmásolat

Felvételi procedúra:

A teljes jelentkezési csomaggal rendelkező jelentkezőket a felvételi bizottság szóbeli felvételi vizsgára hívja. Az intézményi felvételi pontok a korábbi tanulmányi eredményekből (a leadott dokumentumok alapján) és a szóbeli felvételi vizsga eredményéből tevődnek össze. A felvételi vizsga a jelentkezők általános, valamint szakmai tudását és érdeklődését méri fel.

A sikeres felvételi vizsga a felvétel feltétele. Sikertelen felvételi vizsga esetén a jelentkezést elutasítjuk.

Felvételi vizsga:
Igen

Felvételi vizsga típusa:
Szóbeli

Felvételi vizsga helyszíne:
Online

Irodalom:

  • Zombori Gyula: A szociálpolitika alapfogalmai. ELTE Szociálpolitika és Szociális Munka Tanszék és a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület könyvsorozata, bármelyik kiadás
  • Ferge Zsuzsa: Magyar társadalom- és szociálpolitika. Osiris 2017.

Kapcsolattartó:
Nemzetközi Iroda, Bagi Eszter Borbála
E-mail: international@tatk.elte.hu

Programstruktúra

Képzési és kimeneti követelmények

Karrierlehetőségek

A végzettek elsősorban az államigazgatás központi szerveinél, helyi önkormányzatoknál, közigazgatási hivataloknál, nemzetközi szervezeteknél, szociális intézményekben, a non-profit és a piaci szociális szektorban, valamint vállalatoknál a humánerőforrás-menedzsment területén, az oktatásban és kutatóintézetekben helyezkedhetnek el.

Jelentkezzen most! Tanév 2024/25
Ez a felvételi időszak nem alkalmazható
Jelentkezzen most! Tanév 2024/25
Ez a felvételi időszak nem alkalmazható
Sponsor logo
Sponsor logo