More information

tatk.elte.hu/mesterszakok/szociologia 

Overview

Magyarország leghosszabb ideje működő szociológusképzése a társadalomkutatás témáinak és módszereinek egyedülállóan széles kínálatát nyújtja. Függetlenül attól, hogy valaki foglalkozott-e már alaposabban szociológiával vagy most szeretne elmélyedni benne, nálunk gyakorlatot szerezhet minden olyan módszer alkalmazásában – a kérdőíves felméréstől a történelmi dokumentumok elemzésén át az interjúkészítésig, a résztvevő megfigyeléstől a tartalomelemzésen át a hálózatkutatásig – amelyekre tanulmányai során és a későbbiekben szüksége lehet.

Oktatóink széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek egyebek mellett az állampolgári szocializáció, a civil társadalom, a digitális kommunikáció, a nemi egyenlőtlenségek, a korrupció, a nyilvánosság, a kollektív emlékezet, a politikai mozgalmak, a társadalmi identitás, a társadalomszerkezet vagy a történelmi traumák kutatásában. Hallgatóink visszajelzéseit is figyelembe véve képzésünket igyekeztünk minél közelebb vinni a társadalomkutatás gyakorlatához. Nálunk már az első félévben elkezdődik az önálló kutatómunka: célunk az, hogy a nálunk tanuló fiatal elemzők minél hamarabb, de legalább az első félév végéig megtalálják a számukra legmegfelelőbb kutatási területet.
Kurzuskínálatunkban egyszerre próbáljuk megjeleníteni a sokféleséget és az elmélyülés, a specializáció lehetőségét, hogy a tőlünk kikerülő kutatók szakképzett értelmiségiek és művelt szakemberek legyenek. Hallgatóink számos európai partneregyetemre mehetnek tanulni Erasmus ösztöndíjjal, és együtt tanulhatnak a külföldről érkezett erasmusos diákokkal (szabadon választható) angol nyelvű kurzusainkon. Nálunk minden adott szoros baráti és szakmai közösségek létrejöttéhez, melyek tagjai a diploma megszerzése után is kapcsolatban maradnak és segítik egymás karrierjét.

Ha érteni akarod a világod, és tenni is szeretnél azért, hogy érthetőbb legyen;
Ha szeretsz utánajárni a dolgoknak, és vonz a felfedezés öröme;
Ha szereted a pontos megfogalmazásokat és a módszeres elemzéseket;
Ha olyasmivel akarsz foglalkozni, ami egyszerre kreatív és hasznos, jó neked és jó másnak is;
Akkor érdemes jelentkezned az ELTE Társadalomtudományi Karának Szociológia Mesterképzésére.

Nemzetközi Iroda, Bagi Eszter Borbála
E-mail: international@tatk.elte.hu

Programme structure

Képzési és kimeneti követelmények

Career opportunities

Elhelyezkedési lehetőségek állami döntéshozó, irányító, tervező és kutató intézményeknél, civil szervezeteknél, médiában, szakpolitikai intézményekben.

Sponsor logo
Sponsor logo