More information

tatk.elte.hu/mesterszakok/szociologia 

Overview

Magyarország leghosszabb ideje működő szociológusképzése a társadalomkutatás témáinak és módszereinek egyedülállóan széles kínálatát nyújtja. A szak célja társadalmi problémák kezelésében jártas, széles látókörű, interdiszciplináris tudással rendelkező szociológus szakemberek képzése.

A kurzuskínálatunkban egyszerre próbáljuk megjeleníteni a sokféleséget és az elmélyülés, a specializáció lehetőségét, hogy a tőlünk kikerülő kutatók szakképzett értelmiségiek és művelt szakemberek legyenek.

A szak a társadalmi élet, a közigazgatás, irányítás, oktatás, tervezés, ellenőrzés, szervezés, kutatás területén elhelyezkedni kívánó fiatalok munkaerő-piaci esélyeit alapozza meg, illetve előkészíti a legjobbakat a doktori fokozat megszerzéséhez.

A képzés során már az első félévtől hangsúlyt fordítunk arra, hogy a hallgatók az önálló kutatásban való jártassághoz szükséges készségeket megszerezzék.


Három, útközben választható specializációt kínálunk:

  • TÁRSADALMI DINAMIKA ÉS HÁLÓZATKUTATÁS
  • ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁRSADALOM- ÉS KULTÚRAKUTATÁS
  • MIKROSZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA

Szakigazgató:
Berényi Eszter, habil. egyetemi docens

Felvételi követelmények:

Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe a szociológia, a társadalmi tanulmányok alapképzési szak. Egyéb alapszakos diplomákat egyedileg bírálunk el a teljesített kreditek alapján.

Aki nem teljes kreditérték beszámítású oklevéllel jelentkezik, annak a felveteli@tatk.elte.hu címre lehet kreditelismerési eljárásra kérvényt benyújtania úgy, hogy csatolja a felsőoktatásban elvégzett tárgyainak igazolását. (Az e-mail tárgyában és tartalmi részében is szerepeljen, hogy melyik szakra nyújt be kérvényt.)

A jelentkezőknek csatolnia kell az alapszakos diplomát és teljesítésigazolást (transcript of records) az alapképzésről eredeti nyelven. Ha az eredeti dokumentumok nem magyar vagy angol nyelven kerültek kiállításra, a dokumentumok magyar vagy angol nyelvű fordítását is csatolni szükséges.

További feltöltendő dokumentumok:

  • motivációs levél magyarul
  • teljesítésigazolás (transcript of records) a magyar előkészítő képzésről
  • a magyar előkészítő képzés sikeres lezárását igazoló nyilatkozat
  • útlevélmásolat

Felvételi procedúra:

A teljes jelentkezési csomaggal rendelkező jelentkezőket a felvételi bizottság szóbeli felvételi vizsgára hívja. Az intézményi felvételi pontok a korábbi tanulmányi eredményekből (a leadott dokumentumok alapján) és a szóbeli felvételi vizsga eredményéből tevődnek össze. A felvételi vizsga a jelentkezők általános, valamint szakmai tudását és érdeklődését méri fel.

A sikeres felvételi vizsga a felvétel feltétele. Sikertelen felvételi vizsga esetén a jelentkezést elutasítjuk.

Felvételi vizsga:
Igen

Felvételi vizsga típusa:
Szóbeli

Felvételi vizsga helyszíne:
Online

Irodalom:

  • Beck, Ulrich: Túl renden és osztályon? – Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi individualizációs folyamatok és az új társadalmi alakulatok, identitások keletkezése. In: Angelusz Róbert – Éber Márk – Gecser Ottó (szerk.): Társadalmi rétegződés olvasókönyv. Tankönyvtár [www.tankonyvtar.hu], Bp., 2010.
  • Goffman, Erving: A terepmunkáról. In: Bodor Péter (szerk.): Szavak, képek, jelentés. Kvalitatív kutatási olvasókönyv. L’Harmattan, Bp., 2013. 53-60. old.
  • Rudas Tamás: Közvélemény-kutatás, 2. kiadás. Budapest: Corvina, 2006.
  • Weber, Max: A tudomány mint hivatás. In: uő.: Tanulmányok. Osiris, Bp., 1998. 127-155. old.

Kapcsolattartó:
Nemzetközi Iroda, Bagi Eszter Borbála
E-mail: international@tatk.elte.hu

Programme structure

Mintatanterv

Career opportunities

A szakon végzettek a társadalom-irányítási, társadalom-fejlesztési, államigazgatási, önkormányzati civil-társadalmi és gazdasági szervezetekben munkaszervezési, jóléti, kulturális, szociális, oktatási stb. szférákban sikeresen látnak el megvalósítandó fejlesztési, irányítási, kutatási, elemzői, szakértői, szervezési feladatokat.

Sponsor logo
Sponsor logo